Internationale Glaucoomweek 2023
Glaucoom: Krijg geen spijt, check op tijd
Hoge oogdruk en minder goed zien; het zijn gevolgen van de oogaandoening glaucoom. In 2021 waren er bij de huisarts 357.000 mensen bekend met glaucoom. Het is daarmee de meest voorkomende oogziekte in Nederland. 25% van de glaucoompatiënten is bij overlijden blind aan één oog, 10% aan beide ogen. Tijdige opsporing en behandeling kan blijvende schade voorkomen. Om die reden vraagt de Optometristenvereniging (OVN) samen met de Oogvereniging tijdens de Internationale Glaucoomweek (12 t/m 18 maart 2023) aandacht voor deze oogaandoening.
Een sluipmoordenaar, zo wordt de oogaandoening glaucoom ook wel eens genoemd, omdat in het begin niet veel klachten merkbaar zijn. In 2021 waren er in totaal 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (Bron: Vzinfo).
Wanneer er eenmaal schade is aan het oog, is dit niet meer te herstellen. Tijdige opsporing en goede behandeling (veelal met oogdruppels) kan verdere schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid voorkomen. Uit onderzoek van de Universiteitskliniek Oogheelkunde Maastricht blijkt dat bij overlijden 25% van de glaucoompatiënten blind is aan één oog en 10% aan twee ogen. Te late opsporing is een heel belangrijke oorzaak hiervan.
Risicofactoren
Tijdige diagnose is dus van het grootste belang, maar hoe weet u dat u zich moet laten checken op glaucoom? De risicofactoren zijn leeftijd (40 jaar en ouder), erfelijkheid (glaucoom in de familie), brilsterkte (groter dan -6 of +6) en achtergrond (mensen van Aziatische of Afrikaanse achtergrond hebben een verhoogd risico). Maak dan direct een afspraak met een optometrist om uw ogen te laten controleren.
Internationale Glaucoomweek: Krijg geen spijt, check altijd
Tijdens de Internationale Glaucoomweek (12 t/m 18 maart 2023) vraagt de Optometristen Vereniging Nederland samen met de Oogvereniging aandacht voor een tijdige diagnose van glaucoom om schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid te voorkomen.
“Een oogonderzoek voor de screening op glaucoom is niet ingrijpend, dus laat dat u niet weerhouden om uw ogen te laten onderzoeken door een optometrist als u in de risicogroep valt”, aldus Gabriëlle Janssen, voorzitter OVN.
De campagne verschijnt op social media en op beeldschermen in wachtkamers van huisartsen, oogpoli’s en bij de Service Apotheken. De Oogvereniging lanceert een podcastserie over het leven met glaucoom en organiseert verschillende bijeenkomsten. Check voor meer informatie hun website: https://www.oogvereniging.nl/agenda/glaucoomweek-2023/.